Dupa ce am facut cunostinta in lectiile trecute cu acordurile de baza, incepand din aceasta lectie o sa incepem sa invatam si acorduri care sa dea "culoare" muzicii noastre. Probabil ca nu va fi o lectie dificila. O sa invatam cateva acorduri noi (acordurile cu septima). De asemenea vom mai invata cateva acorduri "barre" dificile si un ritm nou de mana dreapta. De asemenea pentru incalzire vom studia inca un model de exercitiu pe gama cromatica. Ca de obicei la final vom incheia cu cateva cantece in care sa aplicam ce am studiat.
Acordul C7
Acordul D7
O metoda de a invata usor aceste forme este de a le folosi in cantece pe care le stim deja. Practic cu aceste 3 forme putem canta aproape orice. Care forma minora o alegem? Si minor sau Fa minor? In functie de pozitia in care am cantat cu un acord inainte alegem forma potrivita. De exemplu Daca am cantat inainte un Sol Major in pozitia 3 un Do minor nu o sa il cantam cu forma Fa Major deoarece ar fi pe fretul 8 insa cu forma Si Minor il putem canta chiar in pozitia 3 doar mutand celelalte degete si pastrand barre-ul.
Tehnici de mana dreapta
Gama Cromatica
Daca va mai amintiti in lectia 1 am invatat un exercitiu peste gama cromatica. Am folosit aceasta gama in scopul de a ne obisnui degetele cu tastele chitarii. Acum vom studia o noua modalitate de a canta aceasta gama, doar ca in alta pozitie pe gatul chitarii. Scopul acestei noi pozitii este sa ne folosim mana stanga cu usurinta pe tot gatul chitarii. Inainte sa incepem ar trebui sa clarificam ce inseamna aceasta gama cromatica. In lectia 1 am cam luat lucrurile ca atare. In teoria muzicala avem 12 inaltimi de sunet (La, Si bemol, Si, Do, Re bemol, Re, Mi bemol, Mi, Fa, Sol bemol, Sol, La bemol). Gama cromatica contine toate aceste 12 inaltimi. Practic am putea canta aceasta gama fretuind pe rand toate tastele de pe o coarda a chitarii (tineti minte? erau 12 taste intre doua inaltimi ale aceleiasi note). In acest moment vom folosi aceasta gama doar ca exercitiu pentru a ne imbunatati tehnica digitatiei. Incepem cu tasta 5 pe coarda 6 si folosind pana cu o "lovitura" in jos. Apoi cu al doilea deget tasta 6 pe coarda 6 si cu o "lovitura" in sus. Continuam cu al 3-lea deget urmatorul fret si tot asa. Cand ajungem la tasta 8, in loc sa continuam cu tasta 9, coboram o coarda si incepem acelasi lucru cu tasta 4 (Re Bemol) care are aceiasi nota ca tasta 9 de pe coarda 6. Procedam la fel pe corzile 5,4,3. Pe coarda 2 (Si) nu ne mai mutam pozitia spre stanga deoarece ea are alt tuning. Apoi pe coarda Mi subtire dupa primul fret cu aratatorul ne mutam cu toata pozitia spre dreapta si fretul 2 este apasat tot cu aratatorul astfel incat sa ajungem in final pe fretul 5 (La) si astfel sa realizam doua octave complete pornind cu La. Apoi puteti incerca si invers de jos in sus aplicand aceleasi reguli.
Atentie!
- mana trebuie sa fie cat mai relaxat
- incercati sa pastrati un ritm constant
- incercati sa pastrati un ritm constant
- ciupirea alternativa cu pana este foarte importanta
- incercati sa va uitati mai degraba la mana dreapta decat la stanga in timpul exercitiului
- nu va grabiti
Acorduri Dominante
Pana acum am studiat acorduri majore, minore si power. Acestea sunt cele mai folosite insa nu suficiente. In aceasta lectie vom studia acordurile cu septima in pozitia deschisa (fara barre).
Acordul G7
Pentu a folosi acest acord trebuie sa puneti degetul inelar pe tasta 3 a corzii 6 (Mi). Apoi degetul mijlociu pe tasta 2 a corzii 5 (La). Corzile 4,3,2 sunt libere, iar pe coarda Mi subtire se apasa tasta 1. Observati ca si note ca G7 seamana cu G, o singura nota diferind (cea de pe coarda subtire), chiar daca folosim o alta pozitie a degetelor. Atentie la pozitionarea degetelor astfel incat acordul sa sune clar.
Acordul C7
Acest acord ar trebui sa nu ne produca dificultati. Pornim din forma acordului C si adaugam la acea forma pe coarda care in C era libera, degetul mic pe tasta 3. Ciupim primele 5 corzi si obtinem C7. Aceiasi mentiune ca la G. C7 difera de C cu o singura nota (acea nota ciupita in plus cu degetul mic).
Acordul D7
Si acest acord seamana cu D. Mijlociul il folosim pe tasta 2 a corzii 3 (Sol). Aratatorul il punem pe tasta 1 a corzii 2 (Si). Apoi inelarul il punem pe tasta 3 a corzii Mi subtire. Ciupim primele 4 corzi si am obtinut D7.
Asadar D7 difera de D printr-o singura nota.
Acorduri barre - Forma Fa Major, Fa Minor
In lectia trecuta am invatat forma barrre Si minor. O numim forma pentru ca daca o folosim pe tot gatul chitarii obtinem acorduri in functie de radacina.
Ca si la Si Minor avem aceiasi idee de baza: degetul aratator sa fie intins constant peste toate corzile. El trebuie putin rasturnat(rotit intins, vezi film) catre extrema stanga a chitarii. Abia dupa ce am pus acest deget venim si cu celelalte in forma indicata.
Si aceasta forma poate fi folosita oriunde pe grif si obtinem acorduri majore pe intreg gatul chitarii. Nota de baza a acordului se va regasi pe coarda a 6-a si da si numele acordului. De aceea este important sa stim numele notelor de pe corzile 5 si 6. Asadar daca cantam aceasta forma pe fretul 1 avem Fa Major, pe fretul 5 avem La Major, pe fretul 2 avem Fa# Major (sau Sol Bemol Major) si asa mai departe.
Forma Fa Minor
Aceasta forma seamana cu cea de Fa Major, fara a folosi degetul mijlociu. Aici degetul aratator este si mai important deoarece trebuie sa faca sa sune 4 corzi din 6 (de celelalte doua ocupandu-se degetul mic si inelarul). Si aceasta forma se poate folosi oriunde pe grif, iar nota de baza a acordului este to pe coarda 6. De exemplu pe fretul 8 avem un Do Minor si pe fretul 4 un La Bemol Minor (sau Sol Diez Minor).
O metoda de a invata usor aceste forme este de a le folosi in cantece pe care le stim deja. Practic cu aceste 3 forme putem canta aproape orice. Care forma minora o alegem? Si minor sau Fa minor? In functie de pozitia in care am cantat cu un acord inainte alegem forma potrivita. De exemplu Daca am cantat inainte un Sol Major in pozitia 3 un Do minor nu o sa il cantam cu forma Fa Major deoarece ar fi pe fretul 8 insa cu forma Si Minor il putem canta chiar in pozitia 3 doar mutand celelalte degete si pastrand barre-ul.
Tehnici de mana dreapta
Astazi vom invata iarasi o variatie de strumming pe mana dreapta. Ca de fiecare data trebuie sa incercati sa "auziti" in minte ritmul pentru a putea face cu usurinta legatura intre cum trebuie sa sune si cum suna. Porniti la viteza lenta si apoi cresteti ritmul. Exersati la inceput pe un singur acord simplu: Sol major (G) de exemplu. Abia apoi incercati schimbari de acorduri.
Daca folositi o acustica incercati sa cantati deasupra "gaurii".
Daca folositi o electrica incercat sa cantati deasupra corpului nu deasupra gatului. Toate corzile trebuie sa sune curat. Mana trebuie sa fie cat mai relaxata in timp ce cantati, miscarea facandu-se mai mult din incheietura decat din antebrat.
Lectia 6.1 - Exercitiu pe gama Cromatica
Lectia 6.2 - Acorduri Dominante(7)
Lectia 6.3 - Acorduri Barre - formele Fa
Lectia 6.4 - Tehnici de mana dreapta
Lectia 6.5.1 - Cantece - Pepita - Bosquito
Lectia 6.5.2 - Cantece - Ploia care va veni - Pasarea Colibri
Legaturi utile curs
Bosquito - Pepita
Pasarea Colibri - Ploaia care va veni
52 de comentarii:
Multumim mult Guire!!
Mult succes mai departe!
Multumim mult. Ai putea face mai multe coveru-ri pe care sa le explici ... sunt sigur ca ar avea succces !
apropo de reclame...de la tine de pe blog mi-am gasit site-ul de pe care mi-am cumparat chitara...:)
asteptam cu nerabdare lectia cu fingerpicking...:)
Si eu incerc sa invat sa cant la chitara. Sunt la inceput si imi e destul de greu, dar ma rog...
Incer sa invat sa cand melodia "Numai una" de la Talisman. Toate bune si frumoase, acordurile le schimb cum trebuie, doar ca nu seamana deloc cu melodia. M-am gandit ca problema e de la ciupitul corzilor. Nu reusesc sa le ciupesc ca lumea, defapt nici nu stiu cum ar trebui ciupite, asa ca...help please!!
@camy: Pai poate ar trebui sa imi scrii aici acordurile sa vedem daca inveti dupa o versiune corecta. Melodia e destul de tricky pentru un incepator.
eu am luat melodia si acordurile de aici: http://www.tabulaturi.ro/acord_pf.php?id=3316&i=1
Ah si inca ceva, ca e poate un aspect important si asta. Imi bazaie la anumite acorduri, nu stiu cum sa iti explic, dar oricum e ceva ce parca "zgarie" pe ureche...
@camy: in loc de A major incearca cu Em peste tot. Se pare ca sunt acordurile usor gresite. De asemenea ca sa iti intri in ritm incearca un intro fara versuri din G si Em cate 2 masuri fiecare. Bazaiala apare de la faptul ca nu apesi cu forta degetele pe corzi. Pe acordurile care bazaie ia-le coarda cu coarda si vezi care nu suna bine si corecteaza. Cu timpul o sa iasa bine
Multumesc mult pentru ajutor!:)
giure,am ajuns pana aici si sunt foarte multumita!multumim mult pentru lectii,imi sunt foarte folositoare avand in vedere ca am invatat numai dupa le si acum stiu cate ceva...am inceput sa invat si alte melodii dar cand vine vorba de bataia folosita raman blocata:|...nu imi dau seama care merge mai bine,asa ca am inceput sa 'copiez' bataile celorlalti de pe youtube,desigur daca melodia care vreau sa o cant este cantata pe chitara acustica si exista pe youtube...dar am o nelamurire...am inteles ca depinde de freturi si de cat de puternic e sunetul,dar noi sazicem...spre exemplu..am invatat acordurile G,C,D pe primele 3 freturi...am observat in video`uri ca altii le folosesc si pe alte freturi..de exemplu pe fretul 5 ori fretul 7...cum isi dau seama?adica,trebuie sa te opresti la un fret anume?sau ei o fac ca melodia sa sune mai bine?...eu pana acum acordurile care le`am invatat le`am cantat pe freturile invatate...imi poti explica te rog si mie aceasta nelamurire?...ti`as ramane recunoscatoare..si pentru final iar felicitari pentru munca depusa!
Salut, in primu rand vreau sati multumesc ca faci asta, eu mi-am luat o chitara dupa ce am vazut site-u si datorita tie am invatat multe, am doua intrebari, 1: cand o sa ne inveti pe note sa cantam? si care este ritmul la pepita ca eu am incercat JSJS SJ da nu suna bine.
Salut!Ma numesc Rares si am o problema cu melodia "Ploaia care va veni" din lectia 6. Nu sunt lamurit despre cum trebuie pozitionate degetele pentru ritmul melodiei.vA CER UN MIC SFAT.
@mary: o sa ajungem si la aceste detalii. In principiu acordurile in alte pozitii contin aceleasi note dar cantate eventual in alta gama (cu alta inaltime) si in alta ordine. Greu de explicat in cateva cuvinte dar va fi o lectie si cu asta.
Salut! Vreau si eu sa-mi iau prima mea chitara dar de car imi recomanzi una clasica acustica doar sunt incepator
@andrei: depinde ce sunet iti place. chitarile clasice sunt mai usor de cantat dar au un altfel de sunet. Succes!
Mie imi plac sunetele nu cele rock un fel de ceva usor nu zgomotos ceva de genu ma refer ca inceputul acestei melodi: http://www.youtube.com/watch?v=rtIfld84Ydw ,cam sunete dastea as vrea sa cant.
Pai atunci acustica iti trebuie. Clasica nu iti va placea pentru ca suna muult mai spannish.
Buna!
Astazi m-am decis sa caut ceva despre lectii de chitara! Si am gasit site-ul tau!
E foarte fain! Mi-ar place sa cant si yooo...:(
Oare ma pricep? Daca n-ai fi pus acele video-uri, as fi fost praf..fiindca nu intelegeam nik...
Oricum...acum cica inteleg ceva...m-am uitat in mare mai peste tot dar oricum, sunt incepatoare, deci ZERO!!!
Pentru inceput, am o chitara de-a sotului meu dar..e nashpa tare! NU e acordata calumea si am vazut un video despre cum sa acordezi chitara, poate reusesc ceva. Mai intai sa ma invat pe asta si apoi as vrea sa-mi iau una, mai bunicica, tot asa, pt o incepatoare...
In fine, cica unei femei nu-i sta bine sa cante la chitara dar mie imi place, de fapt, mi-ar place!
Cam cat ar costa o chitara mai ....:P.....mai ieftina? ....fac si eu ca tine, pt inceput...und eai scris ca esti zgarcit, cam pe acolo ma gasesc si yo...:)
Astept raspuns si o indrumare, ceva...
Am uitat sa specific cam ce imi place...uite acest video pe care il ascult foarte mult :http://www.youtube.com/watch?v=MGTWiO3Aetk
Imi place cum , canta , cei doi...
Am sa ajung vreodata sa cant asa? :P :)
Dar pot sa te intreb ceva :este vreo diferenta de sunet intre cele de forma normala si cele cu forma aceea,ma refer la chitarile acustice adica : http://www.proguitar.ro/produs.php?pid=56 .
Scuze ca trimit de doua ori dr eu am o problema sunt stangaci exista chitari diferite pt stangaci ?
Mai vine anul asta urmatoarea lectie.
Salut Giure!
Am dat de curand de cursul tau si mi se pare foarte interesant, doar ca eu si chitara mea suntem stangace amandoua. As vrea sa inteleg de ce nu este bun cursul tau si pentru mine.. Ce vrei sa spui cu: "In cazul stangacilor chitara nu numai ca se tine invers dar ordinea corzilor este schimbata, in sensul ca cea mai groasa coarda se afla jos si cea mai subtire sus." si cu: "Atentie daca o sa alegi chitara pt. stangaci cursurile mele nu te mai ajuta, deoarece acordurile se construiesc exact pe dos."? Poti sa-mi explici un pic? ca m-ai bagat definitiv in ceata.. :)) Multumesc!
Toate cele bune,
Alexandra
@alexandra chitarile normale au corzile intr-o ordine. Cele pentru stangaci sunt exact in oglinda de obicei. Teoria de aici se poate aplica dar exact in oglinda.
buna giure.imi doresc foarte mult sa cant la chitara , ma fascineaza sunetul ei.dar am o mica problema...la mana stanga nu am jumatate de degetel aratator.crezi ca m`as putea descurca???m`as stradui din rasputeri sa`mi indeplinesc visul de a canta la chitara.si crezi ca se poate invata si asa de pe internet sa canti la o chitara ?adica nu e nevoie neaparat de un profesor sa fie langa tine?iti multumesc.
felicitari pt blog. este foarte bine structurat si foarte usor de inteles. este primul tutorial pe care am avut rabdare sa'l citesc.
as dori sa invat cum se schimba corzile la o chitara.. am cautat pe net dar nu era explicat prea bine procesul. ai putea sa postezi tu un tutorial legat de asta si desigur si un filmulet ca pt incepatori? multumesc :)
sunt nerabdatoare!
cand este urmatoarea lectie caci a trecut mult timp....
salutare giure!
ne-ai promis o lectie peste maxim o luna dupa aceasta...a cam trecut o jumatate de an...te mai tii de proict? :>
bafta!
Salut...ce fel de chitara ai?
si cum ai facut acel "tatuaj" pe grif?ms
Super fine curul! vreau si eu sa incerc. ce chitara sa aleg. te rog sa ma ajuti! http://www.mcmusic.ro/product_view.php?BrandsID=2&BrandCategsID=205&BrandProductID=1218
sau
http://www.mcmusic.ro/product_view.php?BrandsID=2&BrandCategsID=205&BrandProductID=1228
sau poate
http://www.guitarshop.ro/produs.php?pid=51
Multumesc, silviu
Salut Giure,am o intrebare la dumneata,dar shi la toti vizitatorii blogului....doresc sa-mi cumpar o chitara...shi am ales Trembita( o puteti vizualiza pe adresa: http://999.md/Board/Message.aspx?MsgID=6109691&query=trembita), dupa experienta dumneavoastra, este o chitara buna? multumesc anticipat.
D-le Giure,imi puteti explica notiunea de tonalitate,pentru ca pe mai toate site-urile pe care am intrat,ori termenii ma depasesc ori explicatia este ambigua.Va rog,daca stiti ceva despre tonalitate,puteti lasa explicatia pe blog sau puteti face un filmulet ,ceea ce ar fi si mai bine dar ramane la aprecierea du-voastra.Va salut si numai bine.
eu am cantat ceva timp la chitara dar am lasato balta mai bine de un an.pe langa ceva folk/acustic am cantat destul e mult la electrica...mai multa rockereala.mam reapucat de curand dar acum ma intereseaza mai mult acustic si sincer miar placea mult sa continui cu lectiile.
sper sa faci un o lectie cu cu acordurile la soldatul de la conexiuni
pareri despre www.taburi.ro ? :)
salut,
ti-am descoperit blogul cu ceva vreme in urma. il urmaresc constant, mai ales ca ma bate gandul sa-mi cumpar o chitara. intotdeauna mi-a placut sa invat sa cant. numai ca am o problema... sunt stangaci.
asa ca profit de ocazie si iti cer un sfat apropo de cumpararea unei acustice, din pacate pentru dreptaci. e vreo problema daca-i schimb corzile? apropo de acordare, etc...
multumesc
foarte tare.... esti un profesor fooarte bun. as putea sa te rog sa postezi un video in care s acanti noua melodie de la keo-liber. te rog frumos.mi-ai fi de si mai mare ajutor. te rooooog frumos.
heey nu vreau sa fiu nepoliticoasa dar,astept cu nerabdare urmatoarele lectii. Ne poti da macar un semn de viata sa stim ca inca esti acolo si ca iti pasa de noi?
salut.. as vrea sa te intreb si eu ceva.. am o chitara acustica Fender CD-60-BLK de mai bine de un an de zile. Acum vreo 2 saptamani mi-am schimbat corzile de pe ea cu cele de primite de rezerva din pachet. Dupa ce le-am schimbat am observat ca corzile Mi si La bazaie usor cand lovesc mai puternic chitara la anumite acorduri.. mentionez ca inainte sa schimb corzile nu am observat vreo bazaiala de genul asta.. Care ar putea fi cauza? Multumesc.
Lasa un id de mess si nu il public si o sa iti explic
Multumim mult! Cind mai posetezi ceva lectii?
Ce sa fac Giure? Sunt incepatoare (nu stiu sa cant la chitara), dar atunci cand pun degetul pe orice coarda ca sa scot un sunet mai sus sau sa acordez chitara nu scoate sunet. E ca si cum suna sarma. trebuie sa schimb corzile?
man.... ai probleme mari de teorie muzicala...adaugi dominanta? sau Fa # minor major :))....
Buna ma poti ajuta eu stiu ca notele mai sunt si altfel do...ma poti ajuta ca nu inteleg
Buna, as vreas sa stiu care este drenta dintre chirata clasica, acustica si cea electrica(sunt incepatoare :) )
Buna, as vrea sa stiu care este diferenta dintre chitara clasica si cea acustica?( sunt incepatoare :) )
este 1 pic cam greu sa inteleg ceea ce oferi lumii pt k nu este nimeni langa mine sa-mi explice, as avea foarte multe intrebari de tot ce inseamna chitara, dar.....:(:(
este 1 pic cam greu sa inteleg ceea ce oferi lumii pt k nu este nimeni langa mine sa-mi explice, as avea foarte multe intrebari de tot ce inseamna chitara, dar.....:(:(
Buna sunt bune lectiile tale,eu am tot cautat pe net si tot aici m am intors. totusi am cateva probleme: una este faptul ca nu reusesc sa tin chitara in pozitie normala, m am obisnuit in pozitia clasica adica folosindu ma de un suport ptr piciorul stang, este vreo problema? A Doua problema este la mana dreapta nu reusesc sa fac bataia in sus nici cu unghia de la degetul mare si nici cu pana, si a treia nu reusesc deloc sa iau acordul C nu pot sa schimb din celelalte acorduri.te rog daca vrei sa mi raspunzi. multumesc anticipat
BUNA!Sunt incepator... de fapt paralel cu chitara pana acum... As dori un sfat va rog. Ce chitara sa imi cumpar? inca ceva... sunt stangaci...
Buna! am zece ani si m-am apucat de chitar acum doua luni. AM vazut ca in lectia sapte la acele piese gasesc tabulatura dar nu gasesc ce inseamna anumite lucruri. De exemplu ce inseamna curbele acelea? Astept sa imi trimiti raspunsul deorece abia astept sa cant Piratii din Caraibe la chitara mea. Iti multumesc pentru lectiile de pana acum. Astept sa vi cu alte lectii noi si poate cu cate ceva despre tabulatura
Trimiteți un comentariu