Lectie noua

Am reusit sa public noua lectie. Sper sa va placa. Nu uitati daca gasiti ceva interesant in reclame daca dati click se deschid in pagina noua. Incepand cu lectia urmatoare o sa filmez cu o camera HD. Succes!

Lectia 2 - Acordurile Em, Am, Dm

In aceasta lectie vom continua cu un exercitiu pentru intarirea degetelor mainii stangi, vom invata 3 acorduri noi pentru a putea canta mai multe cantece. De asemenea vom avansa in folosirea mainii drepte pentru "strumming".
Gama C (Do major)




Poate va intrebati ce este aceea o gama. O gama este o grupare de mai multe sunete distantate intre ele ca inaltimi dupa anumite reguli. Ea reprezinta materialul cu care se lucreaza pentru emiterea de sunete. Un acord totdeauna va fi compus din mai multe sunete ale unei game cantate simultan. Pentru inceput veti invata acordurile pe de rost dar odata cu timpul veti invata si modalitatile de constructie a acestora.

Gama C contine urmatoarele note C D E F G A B (do, re, mi, fa, sol, la, si). In exercitiul curent vom canta toate aceste sunete pe prima pozitie a chitarii (adica in stanga de tot). Astfel conform diagramei vom canta fiecare coarda libera (acolo unde vedem "0") si fiecare fret corespondent acolo unde vedem "bulina neagra". Nu uitati de regula din cursul trecut: fretul 1 se canta cu indexul mainii stangi, fretul 2 cu mijlociul, fretul 3 cu inelarul.


Daca analizam diagrama vom canta practic in ordine: E(coarda libera) F G A(coarda libera) B C D(coarda libera) E F G(coarda libera) A B(coarda libera) C D E(coarda libera) F G. Deocamdata atat despre aceasta parte de teorie. Mai tarziu o sa vedem ce inseamna daca am incepe exercitiul de pe o anumita nota si l-am termina pe aceiasi nota.


Exersati lent. La acest moment nu e importanta viteza ci acuratetea. Este foarte important ca sunetul sa fie clar. Astfel pe masura ce exersati mai mult si cand veti folosi acorduri acestea vor suna din ce in ce mai clar.


Sa continuam cu invatarea a 3 noi acorduri:



Acordul Em (E minor)


In lectia trecuta am invatat 3 acorduri "majore" G, C, D. Poate va intrebati ce inseamna "major" si "minor". Acesti doi termeni dau o calitate a acordului. Pentru inceput ca o regula babeasca retineti ca acordurile majore imprima un sound mai vesel, iar cele minore un sound mai trist.


Em probabil ca este cel mai simplu acord de chitara.


Dupa cum vedem in diagrama alaturata, folosim doar doua degete (2 si 3) iar restul corzilor sunt lasate libere. Exersati luarea acordului cum am invatat data trecuta. Daca acordul nu suna bine, incercati sa ciupiti fiecare coarda pe rand, iar acolo unde nu suna bine miscati degetul mainii stangi pana cand o faceti sa sune bine. Cu timpul totul va deveni natural.






Acordul Am






Acest acord este si el relativ simplu. Asa cum ne-am obisnuit in lectia trecuta, am avut intai un acord cu 6 corzi (Em) acum o sa avem unul cu 5 corzi (Am). Pentru aceasta urmariti diagrama si folositi degetele conform descrierii. Pentru strumming ciupiti doar primele 5 corzi (adica fara cea de sus). Aceleasi reguli raman in picioare: daca nu suna bine vedeti care dintre corzi strica acordul si corectati pozitia.

Acordul Dm




Lectia trecuta am invatat acordul D major acum invatam D minor. El este asemanator in sensul ca sunt ciupite doar primele 4 corzi (fara cele 2 de sus). Degetul 1 pe fretul 1 coarda E subtire, degetul 2 pe fretul 2 coarda G, degetul 3 pe fretul 3 coarda B.

Cu ajutorul acestor trei acorduri o sa puteti canta foarte multe cantece din muzica traditionala romaneasca, aceasta combinatie fiind foarte populara. Dar asta o sa vedem in zona de cantece.

Tehnici noi pentru mana dreapta


Gata am vorbit destul despre mana stanga, acum mai invatam cate ceva pe mana dreapta. In primul rand pe fiecare numar din lectia trecuta (1,2,3,4) mai adaugam strumming-ul in sus. Astfel incat sablonul devine:

jos, sus, jos, sus, jos, sus, jos, sus.


In diagrama din stanga avem exact acest lucru: sageata in jos inseamna ca vom face strumming de sus in jos, iar cealalta invers.
Acest lucru devine mai clar in filmuletul ajutator.
Aceste tehnici de mana dreapta sunt la fel de importante. Daca stapaniti bine aceste lucruri, din doar doua acorduri si un sablon de strumming interesant poate iesi o melodie senzationala. Aceste sabloane practic imprima ritmul melodiei si de multe ori pot face diferenta.


Astfel sa ne "jucam" putin cu acest sablon modificand unul din timpi. Dupa cum observati in diagrama alaturata sageata de pe timpul 3 a disparut. Asta inseamna ca noi facem miscarea de mana dreapta dar pe deasupra corzilor (nu le atingem). O sa fie un pic tricky acest ritm, dar isi va da roadele. Din momentul in care stapaniti acest ritm melodiile pot incepe sa fie privite ca melodii si nu doar ca exercitii pentru exersarea acordurilor.

In continuare vom exemplifica folosirea acestor acorduri in cateva cantecele romanesti si unul strain asa cum ne-am obisnuit.






Partea I - gama C Major



Partea II - Acordurile Em, Am, Dm



Partea III - Tehnici de mana dreapta de baza



Partea IV - Cantecele
Legaturi utile curs:
Mihai Margineanu - A fost odata
Bambi - Doi ochi caprui
Stefan Banica Jr. - Poveste

Acorduri Metallica - Fade to Black

1st verse :
[Am]Life it seems will [C]fade away, [G]drifting further [Em]every day.
[Am]Getting lost within [C]myself, [G]nothing matters, [Em]no one else.
[Am]I have lost the will to [C]live, [G]simply nothing [Em]more to give.
[Am]There is nothing more [C]for me. [G]Need the end [Em]to set me free

2d verse :


[Am]Things not what they [C]used to be, [G]missing one [Em]inside of me.
[Am]Deathly lost, this can't [C]be real, [G]cannot stand [Em]this hell I feel.

[Am]Emptiness is filling me, [C]to the [G]point of agony. [Em]
[Am]Growing darkness taking[C] dawn, [G]I was me, but [Em]now he's gone

51 de comentarii:

Anonim spunea...

Bravo Giure! Inca o lectie de nota 10!

Anonim spunea...

foarte misto lectia, iti multumim inca o data. ce noroc pe mine ca ai scos lectiile astea chiar cand m-am apucat eu de chitara. am mai incercat diverse cursuri si lectii de pe net dar ale tale sunt de departe cele mai explicite dintre cele pe care le-am gasit. imi place ca ai diversificat putin exercitiile cu gama c major. pentru noi astia care o luam de la 0 si nu prea stim multe lucruri poate devenii monoton sa exersam doar acorduri si 1,2,3,4 pt digitatie, chiar mi-a placut exercitiul cu gama, ieri am facut asta aproape 2 ore cu un metronom si nu a trecut timpul zburand, am si memorat pozitia notelor. keep up the good work

Anonim spunea...

Salut,foarte frumoasa lectia,felicitari.
Nu stiu daca intentionat,dar ai uitat ceva important:la exercitiul cu strumming,in video,ai exemplificat JS JS JS JS
dar nu si JS JS S JS,si apoi ai trecut la Vremuri direct cu ultimul ritm fara sa-l exemplifici in video.

Numai bine

giure spunea...

Da ai dreptate, neintentionat. Cred ca l-am sarit la montaj.
O sa incerc sa trag aceasta exemplificare si sa o urc in cateva zile. Oricum principiile sunt ca la cel JSJSJSJS.

Unknown spunea...

Salutare! Ultimul filmuleţ nu mai este available.
Mulţumim pentru munca depusă!

giure spunea...

Probabil a fost ceva temporar pe canalul youtube

Anonim spunea...

multumesc pt acordurile la Fade to Black:)

Anonim spunea...

Pe când lectia no. 3?

giure spunea...

Lectiile au o cadenta de 10-14 zile. Din pacate nu pot mai des si nici nu ar fi recomandat sa treceti asa repede de la o lectie la alta. Repetati pana ies bine chiar daca poate deveni plictisitor. Mai tarziu va veti multumi voua pt. asta:)

Anonim spunea...

wow...e super...vreau mai mult...eu shtiam gamele..insa sunt unele lucruri foarte importante de care mi-am dat seama ca imi lipsesc...imi doresc foarte mult sa pui niste cursuri in care sa invatzem cum se ciupesc corzile...shi de ce nu shi melodii in directia aceasta.Te poop!!eshty super

Anonim spunea...

am o intrebare : putem sa folosim pana la bataia jos sus ? chiar daca suna putin diferit .mersi

giure spunea...

E doar o chestie de gusturi. Mie unul imi place fara pana pe acustica, altii prefera pana. Deci nu e nici o problema mai ales ca la inceput fara pana e mai greu.

Anonim spunea...

ai putea te rog sa pui mai multe ritmuri ? nu neaparat cu filmulet , ci sensurile te rog, iti multumesc

Samir spunea...

Daca sunteti incepatori si doriti sa utilizati programul guitar pro si nu stiti cum, atunci va pot ajuta eu!!! Ma puteti contacta la id de messenger samir_metall >>>eu am cumparat initial programul Guitar Pro 5.2 cu licenta nelimitata. Daca vreti acest program ma contactati si vil dau GRATIS plus 90.000 taburi.

Anonim spunea...

poti sa imi spui cum sa dau din mana dreapta la cantecul praf de stele - vita de vie?

Anonim spunea...

bai vero pune pe site aici sa dau si eu jos cantecul ala frumos la chitara cu fata lu' popa cocarla... dau o bere la cutie acolo frumos... vereaua

Anonim spunea...

SURPRAIZ! Toate lectiile sunt traduse de aici lol:

http://guitar.about.com/library/blguitarlessonarchive.htm

Desi, trebuie sa recunosc, filmuletele sunt destul de folositoare.

giure spunea...

Dupa cum am spus inca din materialul introductiv, incerc sa urmez exact pasii pe care am mers eu atunci cand am invatat. Intr-adevar lectiile de la inceput sunt traduse de la guitar.about.com dar vin in plus cu versiunea in romana, filmuletze si cantece romanesti. Dintr-un anumit pas resursele de acolo nu vor mai fi suficiente si o sa vedeti ca o sa avem altceva.

Anonim spunea...

O rugaminte poate o sa postezi si Zece de Florin Chilian.E foarte faina chitara.Mersi.Buna treaba

Ringo_Starr spunea...

cu toate ca mi-am dorit dintotdeauna sa cant la chitara , nu am reusit decat la 15 ani jumate(acum 16) sa incep sa invat ...un mare noroc al meu a fost ca in clasa a patra am facut cateva cursuri de chitara si am retinut cateva lucruri...NU pot sa zic decat THANKS GOD pentru ca te-am gasit pe tine si mai mult, chiar imi ies cantecele folosind acordurile invatate de la tine...ESTI SOOOPER TARE...cu toate ca aceste lectii le-ai postat in urma cu un an , eu sper sa le gasesc cat mai mult timp de acum incolo si nu numai eu , ci si cei care intr-adevar iubesc muzica si vor sa cante la chitara...ESTI TARE !!!;)b-)

Anonim spunea...

cu toate ca mi-am dorit dintotdeauna sa cant la chitara , nu am reusit decat la 15 ani jumate(acum 16) sa incep sa invat ...un mare noroc al meu a fost ca in clasa a patra am mai facut ceva cursuri de chitara si am retinut cateva lucruri...NU pot sa zic decat THANKS GOD pentru ca te-am gasit pe tine si mai mult, chiar imi ies cantecele folosind acordurile invatate de la tine...ESTI SOOOPER TARE...cu toate ca aceste lectii le-ai postat in urma cu un an , eu sper sa le gasesc cat mai mult timp de acum incolo si nu numai eu , ci si cei care intr-adevar iubesc muzica si vor sa cante la chitara...ESTI TARE !!!;)b-)

Anonim spunea...

am o problema cu chitara mea.este vorba de o hora 3/4 si s-au cam distantat corzile de grif incepand cu fretul 5 pana la cutie.cum pot sa rezolv chestia asta???

Anonim spunea...

video 2.3 - tehnici de mana dreapta, a doua tehnica din video e JS JS S JS ??? Multumesc... si sper sa imi raspunzi...


foarte faine cursurile :D

Anonim spunea...

tine-o tot asa.bravo

mariuss spunea...

in primul rand vreau sa te felicit pentru blog! e foarte reusit! vreau sa te rog daca imi poti spune cum se ciupesc corzile la fade to black ! multumesc

drewtz92 spunea...

Giure esti super tare cu ce faci. M-am apucat de chitara si invat repede si bine de pe blog-ul tau.
Abia astept sa continui cu lectiile caci in curand le termin pe cele existente.
Bafta in continuare!!!:D:D:D

Anonim spunea...

datorita acestui site m-am hotarat sa imi iau o chitara.am insistat mai mult pe prima lectie si schimbarea acordurilor, iar acum raman placut uimit de ce sunete scoate chitara!
super lectii!i'm lovin' it!

Bogdan spunea...

iti multumesc foarte mult , de 2 saptamani mi-am cumparat chitara si de vreo 10 zile am dat de site asta , nu stiam nici sa tin chitara in mana , si acuma am invatat acordurile G , C , D , GAMA D major , Acordurile Em , Am , Dm , si am invatat sa cant melodia de la margineanu a fost o data , vreau sa ITI MULTUMESC DIN SUFLET , MARE MARE OM MERSI ...

CaRbOn spunea...

ei bine esti uimitor ... eu acum sunt in vacanta (fac si eu cursuri de chitara) si nu stiu ce cantece sa invat ... si chiar m-ai ajutat ... mie imi place foarte mult metallica si ma bucur ca am invatat si acest cantec al lor ...

Anonim spunea...

pentru inceput...lectiile tale sunt superbe:x...eu una vroiam de mult sa imi cumpar o chitara.am 14 ani si sunt mandra de mine si de munca mea...chiar daca suna cam ciudat acum...eu sunt dependenta de pana.am o chitara acustica dar nu pot canta cu mana desi imi doresc enorm.am incercat si am tot incercat...dar m`am ales cu rani la degete:|..nu stiu...nu radeti..sunt incepatoare...am terminat acum lectia a 2`a si ma pregatesc de a 3`a..cu pana e totul ok..doar ca se aude zguduit:|..si uneori (de cele mai multe ori) se aud unele bazaituri cand schimb acordurile...cred ca in viitor cand nu voi mai atinge alte corzi nu se vor mai auzi...nu?...totusi...vroiam sa`ti multumesc pentru lectii..din suflet chiar..si sa revin la intrebarea mea...e vreo' sansa sa cand cu mana?:|

Anonim spunea...

hei..tot eu sunt...de mai inainte cu problema cu degetele/pana..ma numesc mary si vreau sa te intreb..la bambi-2 ochi caprui care este bataia?...am reusit sa invat bataia aceea JSJSSJS..cred ca aceea e nu?...dar o faci de mai multe ori?...nu prea inteleg...ca nici nu am specificat...multumesc mult:x...si multa sanatatee!esti super taree!lectiile tale imi folosesc de minune!

giure spunea...

Pai ca idee cand vezi ca apare acordul scris deaspura unui cuvant incepi sa tii acordul respectiv. De-a lungul cantecului bataia se mentine constanta si schimbi acordurile cand e cazul.

giure spunea...

Cantatul cu mana implica multa munca si exercitiu. Eu unul am reusit abia dupa 9-12 luni sa cant cu mana cat de cat dar nu mi-am propus asta la inceput. Cred ca dupa 3 luni de exersat zilnic in care suna groaznic a inceput sa sune cat de cat.

Anonim spunea...

multumesc mult:)..apreciez ceea ce faci aici!voi incerca sa exersez si cu mana si cu pana ca sa nu pierd din lectii...tine`o tot asa:x..

Anonim spunea...

ce program trebuie sa avem pt a putea viziona videurile?ka vreau foarte tare sa le fad :( :*

giure spunea...

Daca poti sa vezi filmele de pe youtube (adica Flash) ar trebui sa mearga

Anonim spunea...

Auzi... as avea o problema la introducerea versurilor. nu pot canta versuri in timp ce fac bataia sau schimb acordurile ... :( Daca m-ai putea ajuta cu un sfat te rog
Multumesc anticipat :)

Anonim spunea...

Eu care sunt total paralela cu muzica, m-am prins destul de repede...foarte bine explicate! Bv!
Un id de mess daca se poate...

Unknown spunea...

Spune-mi si mie te rog, ciupitu la lectia 2.4, am mai exersat ciupit da nu stiu chiar toate corzile cum sa le fac. Mersi mult, ajuta foarte mult ceea ce faci aici!

Pavelean Nicolae spunea...

am si eu o intrebare. . . .cam stupida de altfel. . .dar sunt incepator. . . .as vrea sa stiu dak atunci cand tin ritmul pe un acord ca Re minor la care normal se ating doar primele 4 corzi la ritm mi-e foarte greu sa il tin doar pe cele 4 corzi. . . .in filmuletze nu se vedea chiar foarte clar dak se ating doar cele 4 corzi. . .trebuie fretuite doar cele 4?

giure spunea...

Da doar cele 4 corzi trebuie atinse.

viorel20 spunea...

Ar fi frm sa invatati ruga pentru parinti,cu acordurile invatate pana acum sigur o sa reusiti,tot de ce aveti nevoie este vointa......Este o piesa sensibila dar nu si grea...va urez bafta

viorel20 spunea...

ma trebuie E daca nu ma insel,pe care il gasiti a lectia urmatoare

Anonim spunea...

Mda am o problema cu ritmu 2 din lectia asta JS JS S JS.
Adica pot sa-l cant la o viteza chiar rapida si sa schimb si acordurile, dar imediat ce incep sa cand voce pierd ritmu.
Din ce cauza ?

romanianspartan144 spunea...

salut, ma numesc Robert, am 16 ani, si urmez cursul dvs., de cam o saptamana
as dori, sa stiu cum se canta, de la lectia aII-a, mihai margineanu- a fost o data... nu stiu cum sa fac cu mana dreapta, si nici cum sa pun versurile, as fii foarte recunoscator

Alex spunea...

Multumesc mult Giure...blogul tau m-a ajutat sa iau un inceput corect..fara sa ma complic in acorduri sofisticate pentru mine la moment...E bine ceea ce faci..Bravo..o nota de 10+!!!

Teodor spunea...

salut... am si eu o problema imi e greu sa trec de la un acord la altu ce sa fac?

willy spunea...

hey :] felicitari pentru blog! e super util. am totusi o nedumerire si nu cred ca ar fi in regula sa trec mai departe fara sa inteleg chestia asta. La bataia JSJSJSJS la un acord ca G major e clar ce am de facut; dar la C major de exemplu, unde la coborare se sare peste coarda E, incepandu-se cu A, nu inteleg ce se face la urcare. ma opresc tot la A sau ating si E?
inca o data felicitari pentru lectii! keep up the good work! :]

giure spunea...

@willy te opresti tot la A

willy spunea...

multumesc frumos pentru raspunsul prompt :]

Anonim spunea...

la melodia Fade to black ... bataia este Jsjs sjs sau jsjs ssjs? ca nu am inteles :) daca ai putea te rog sa am lamuresti.. mersi