Lectie noua

Am reusit sa public noua lectie. Sper sa va placa. Nu uitati daca gasiti ceva interesant in reclame daca dati click se deschid in pagina noua. Incepand cu lectia urmatoare o sa filmez cu o camera HD. Succes!

Lectia 4 - Acorduri power (power chords)










In lectia de astazi vom invata un tip nou de acorduri. Ne vom aventura mai larg pe gatul chitarii. Vom invata numele notelor de pe corzile 6 si 5 (Mi si La). De asemenea ne asteapta inca un nou ritm de mana dreapta si bineinteles cateva aplicatii ale celor prezentate in cateva cantecele.



Alfabetul muzicii



Acordurile studiate pana acum au avut aplicatie numai pe primele 3 fret-uri ale chitarii. Dupa cum cu siguranta ati observat orice chitara are mult mai multe fret-uri. Probabil ca orice chitara are cel putin 19 fret-uri. Nu exista un standard in acest lucru. Cu cat o chitara are mai multe fret-uri cu atat permite executarea mai multor acorduri. Noi pana acum practic folosind numai primele 3 fret-uri va dati seama cat de mult am lasat la o parte din restul instrumentului.


Alfabetul muzical dupa cum stim din lectiile trecute are 7 litere(note): A, B, C, D, E, F, G.


Fiecare sunet este mai inalt decat cel aflat inaintea sa. Daca va intrebati ce urmeaza dupa G, ei bine urmeaza aceiasi succesiune de la A la G dar la alte inaltimi (pitch). Intre fiecare dintre aceste sunete exista o diferenta de inaltime. Aceasta diferenta de inaltime se masoara in semitonuri. Ce trebuie sa retineti cand vine vorba de aceste semitonuri este ca intre toate notele consecutive exista aceiasi diferenta de inaltime de 2 semitonuri cu exceptia notelor B-C si E-F intre acestea fiind doar un semiton. Veti mai auzi des folosit termenul de ton. Un ton este egal cu 2 semitonuri. Chitara respecta si ea aceasta regula. Astfel, fiecare fret reprezinta un semiton. Astfel intre majoritatea notelor de pe gatul chitarii avem un spatiu de un fret cu exceptia notelor B-C si E-F care se afla consecutiv (un singur semiton).

In imaginea alaturata vedem ordinea notelor pe corzile 6 si 5. Astfel coarda 6 dupa cum stim are nota E. Urmatoarea nota se afla la un semiton distanta deci la un fret. Daca acum am fost practic pe fretul zero (coarda deschisa) inseama ca F se afla pe fretul 1. Mai departe, G se afla la 2 semitonuri deci la 2 freturi distanta, asadar pe fretul 3. La fel pentru A mai urcam 2 freturi si ajungem la fretul 5. Mai urcam 2 freturi si ajungem la B. Intre B si C avem un singur semiton deci sunt consecutive (fretul 8). Apoi la fretul 10 avem D si la fretul 12 avem din nou E. O regula de tinut minte este ca la coarda deschisa si la fretul 12 avem aceiasi nota dar la o diferenta de o octava (adica 7 note sau 12 semitonuri) indiferent de coarda pe care ne aflam. Acum incercati singuri pentru coarda 5. Ce este de retinut este faptul ca nota A de pe coarda 5 are de fapt aceiasi inaltime ca nota A de pe coarda 6 (mai tineti minte? asa am acordat chitara). Incep sa se lege lucrurile incet, incet. Incercati sa numiti notele pentru coarda 5 fara sa va uitati pe diagrama. Bineinteles ca nu e suficient sa stim denumirile notelor de pe corzile 6 si 5 ci sa le memoram astfel incat in orice moment sa regasim o nota de care avem nevoie. Dar asta in viitor odata cu experienta. In lectia urmatoare vom denumi si notele din freturile de care nu ne-am atins astazi si astfel vom avea vocabularul complet al corzilor 6 si 5.



Acorduri Power



Pentru a invata acordurile power este nevoie sa stim destul de bine notele de pe primele doua corzi, vom vedea imediat de ce. Acordurile power au aparut odata cu cresterea in popularitate a rock-and-roll-ului si a blues-ului dar odata cu aparitia curentului grunge au aparut formatii care foloseau exclusiv aceste acorduri "uitand" de acordurile traditionale. Aceste acorduri sunt deplasabile in sensul ca o aceiasi forma o putem folosi in diferite zone ale gatului chitarii acordul schimbandu-si denumirea dar pastrandu-si forma. Acordurile power contin 3 sunete diferite:radacina, o nota cu 5 semitonuri mai inalta si din nou radacina dar cu o octava mai sus. Astfel ca si notatie le putem regasi in forma C5 (unde C poarta numele de radacina). Daca o sa incercati sa cantati aceste acorduri veti vedea ca se potrivesc mai mult cu muzica rock de chitara electrica si mai putin cu folk-ul acustic.

Acorduri Power pe coarda 6

Aceasta este forma de care vorbeam mai devreme. Observati ca nu folosim primele 3 corzi marcate cu x. Daca le ciupiti din greseala acordul nu va mai suna la fel de bine. De asemenea observam ca nota de pe coarda 6 este incercuita cu rosu pentru a arata ca ea este radacina acordului. Asta inseamna ca nota respectiva da numele acordului. Astfel daca radacina ar fi pe fretul 5 coarda 6 acordul va fi A5. Daca am fi la fret-ul 8 acordul ar fi C5. Din acest motiv este importanta cunoasterea denumirilor notelor de pe coarda a 6-a. Ca si degete este recomandata folosirea indexului pentru radacina si a inelarului si degetului mic pentru celelalte 2 note. Este bine ca atunci cand ciupim corzile cu ajutorul penei de preferat sa le atingem in mod egal ca si putere pentru a suna bine.






Acorduri Power pe coarda 5




Aceiasi forma daca o mutam cu o coarda mai jos obtinem acordurile power cu radacina pe coarda 5. Atentie coarda 6 nu trebuie sa sune. Daca atingeti usor cu varful indexului aceasta coarda obtineti chiar acest efect de oprire a sunetului. Ca si denumire avem aceiasi regula. Daca suntem la fretul 5 vom avea un acord D5. Daca suntem la fretul 8 vom avea un acord F5.















Nu uitati de cel mai greu acord de pana acum F. Exersati-l zilnic pana incepe sa sune bine ca si celelalte.





Tehnici de mana dreapta





Vom mai face o varianta a ritmului de data trecuta in forma din imagine.


Astfel renuntam si la bataia in sus de pe timpul 4. Cu siguranta vi se va parea mai usor acest ritm decat celelalte datorita acestei pauze care va permite sa schimbati acordurile in aceasta pauza.


Incepeti sa il cantati la un ritm lent ca de obicei dupa care mariti ritmul. Un alt sfat ar fi sa incercati sa retineti ritmul mental, sa stiti foarte bine la ce vreti sa ajungeti si apoi sa faceti executia. Odata cu trecerea timpului o sa capatati si capacitatea inversa de a asculta un ritm si a il transpune imediat pe chitara. Evident pasul urmator este sa deduceti si acordurile dar asta vine mult mai greu in timp.

Partea I - Notele de pe primele doua corzi si power chords

Partea II - Tehnici de mana dreapta

Partea III - Cantece

Legaturi utile curs


Vama Veche - Epilog
Mihai Margineanu - Femei, Femei

75 de comentarii:

Anonim spunea...

Bine te-am regasit giure. Multumim pentru lectie. Sarbatori fericite!!!:)

eni spunea...

Buna! Azi am gasit si eu acest site si ma-m bucurat enorm vazand lectiile folositoare publicate aici. As vrea sa invat sa cant la chitara si vreau sa imi cumpar una,dar nu prea stiu de care...ma gandeam la o chitara acustica dar nu stiu de care;multi mi-au zis ca Hora este ok mai ales ca sunt incepatoare altii ziceau sa ma uit de Stagg...mai putea ajuta si pe mine?..
Mersi:)

giure spunea...

Daca ai un buget redus Hora este ok.Stagg e cam acelasi lucru. Daca iti poti permite pe la 450-500 de ron gasesti o chitara mai bunicica tot pt incepatori dar cu un sound mai bun.

eni spunea...

ok,mersi mult.de indata ce imi voi cumpara voi reveni .Sarbatori fericite!:)

Anonim spunea...

multumim pt lectie

Anonim spunea...

super tare decand ajteptam ,ms si sarbatori fericite

Anonim spunea...

salutare!! Nu demult am gasit si eu acest site si sunt foarte multzumit, dar problema e ca am o chitara clasica Hora cam veche si nu are un sound prea placut. as vrea sa imi iau o chitara noua si am nevoie de ajutor....ma potzi ajuta?:X ms...

Anonim spunea...

ma bucur ca ti-ai amintit de noi, giure...multumim pt lectie. Sarbatori fericite!!!

Anonim spunea...

In sfarsit a aparut! Multumim :D

Anonim spunea...

salutare giure,onorabila decizia ta d a publica lectii gratis atat de bune...
mi-ar placea enorm daca ai vorbi putin mia mult despre acordurile cu baree si batai pt ritm...
sarbatori fericite si te asteptam p viitor cu alte lectii,ms

giure spunea...

Deja in urmatoarea lectie vom incepe acordurile barre care sunt si ele foarte importante.

Unknown spunea...

uraa!!! ai revenit :D...pentru asta spe ca Mosul, Anul viitor si orice alta sursa sa-ti aduca tot ce iti pofteste inimioara :P.

Anonim spunea...

Tu ai chitara acustica iar eu calsica este diferenta intre acorduri?

Anonim spunea...

Ma bucur mult ca te-ai intors.
Am gasit acest site in perioada in care ai lipsit si ma intrebam de ce ai abandonat proiectul daca era atat de promitator?
Sarbatori fericite!

giure spunea...

Acordurile nu au legatura cu tipul instrumentului. Ele sunt o grupare de mai multe note care suna bine impreuna. Astfel chiar si pe pian ca denumiri avem aceleasi acorduri.

Anonim spunea...

Yupee , bine te-am regasit Giure , La multi ani cu sanatate ;), credeam ca ai uitat de noi :)), acum am de rupt niste degete dar as vrea sa-mi iau o chitara nou ,ce imi recomanzi la 450Ron?




Multumesc.

Anonim spunea...

La multiii aniiiiii !!!!!! Iti multumesc sincer ca rapesti din timpul tau pentru a ne invata pe noi, masele:D . Invat pe o electrica dar sunetul clean e ca la o acustica. La multi ani inca o data !!

ruxi spunea...

Buna ziua!..Ma bucur ca s-au postat lectiile astea pe net...as vrea sa imi iau o chitara electrica....si ma gandeam ca ma puteti ajuta sa aleg ceva ce ar fi mai bun...sunt incepatoare nu am mai cantat niciodata la chitara dar mi-as dori! ma puteti ajuta:)???

giure spunea...

Lasa-mi un id de mess sau ceva si vorbim acolo

giure spunea...

@Anonim: La 450 de ron, trebuie sa detaliem mai multe lasa-mi un id de mess

Daniel spunea...

id-ul meu este dasile_bmw88. Astazi am de gand sa ma duc sa-mi iau chitara. Poate imi impartasesti si mie niste pareri :D

Anonim spunea...

Salut! Mi-am cumparat o chitara second hand si nu prea stiu de care este...dak m-ai putea ajuta s-o identific, Id-ul meu este ivan_gabrielmarian2000
Si apropo...imi place ultima lectie...am reusit sa cant TNT-AcDc
Multumesc !

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

salut. frumoase lectii... vreau sa imi schimb chitara.. am una acustica... veche... si vreau sa imi iau una electrica.. ma pori sfatui te rog/ ID: andrei_emanuel24

Anonim spunea...

salut. frumoase lectii... as vrea sa imi schimb chitara... sa imi iau una electrica. ma poti ajuta te rog? ID-ul meu e andrei_emanuel24

Anonim spunea...

Buna! frumoase lectii. AS vrea sa imi iau o chitara electrica.. acum am una acustica, cam deteriorata si veche. Ma pot ajuta te rog sa imi aleg una? ID-ul meu e : andrei_emanuel24

Anonim spunea...

hai te rog cu lectia 5

music for new generation spunea...

abia astept lectia 5 ca sunt curios ce e:D si te rog viziteazami si mie blogul si lasami niste comenturi si mai zimi si mie ce sa mai scriu pls:D

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=DUVWBDMu9w4

http://www.youtube.com/watch?v=LxWjq_CfEyk&feature=channel

am invatat sa cant de pe acest blog

Anonim spunea...

cu lectia 5. te rugam!

Anonim spunea...

poti sa imi recomanzi niste corzi de chitara acustica? Am un Fender CD-60

giure spunea...

D'Addario sunt niste corzi foarte bune. Atentie sa iei aceiasi grosime cu ce ai avut pentru ca altfel s-ar putea sa ti se departeze de grif.

Anonim spunea...

cand am primit chitara avea deja corzi si nu prea stiu ce dimensiuni au. Exista vreo posibilitate sa aflu dimensiunile?

Anonim spunea...

Stii de unde pot cumpara corzi D'Addario?

Anonim spunea...

Interesante alarmele alea care se aud pe fundal...

giure spunea...

Muzica din Bucuresti sau orice alt magazin de instrumente.

Anonim spunea...

Salutare tuturor,

Incep prin a-i multumi lui Giure pentru timpul acordat. Iti multumesc din inima ca ai facut acest blog si ne-ai invatat sa facem primii pasi cu chitara!!

In al doilea rand as dori sa te intreb ce s-a intamplat de nu a aparut lectia 5?? Aproape zilnic accesel site-ul si chiar astept sa revii. Poate te-ai suparat pe cineva de aici..ce s-a intamplat?

Sper sa revii cat de curand, te rugam sa revii cat de curand. Stiu ca nu prea ai timp liber, dar speram sa revii.

Anonim spunea...

multumim pt lectii!!!!! asteptam urmatoarele:)

Anonim spunea...

foarte tare ce faci tu aici ^_^...stii sa explici bine.....da` am cateva intrebari......de ex. acordul F major..se mai poate canta si altfel,intr`o forma mai usoara.:... degetul 1 pe coarda a 2-a fretul 1..degetul 2 pe coarda a 3-a fretul 2,inelarul pe coarda a 5-a fretul 3 si degetul mic pe coarda a 4-a fretul 3.......................e corect si asa ? si a 2-a intreabre...vad ca de ceva timp ai anuntat ca ai terminat filmarile la lectia 5...da` n`ai postat`o...^_^

B.Cris spunea...

Salutare tuturor!
De cateva zile l-am descoperit pe Andy McKee pe YouTube(si nu numai ci si altii Mongrain,Stefano Barone si Tommy Emmanuel care imi plac mult).Sunt impresionat de muzica lor ....ma gandesc serios sa ma apuc de chitara acustica, in special genul lui McKee care mi se pare mai acesibila ptr un incepator.Cam in cat timp crezi ca se poate ajunge la un nivel apropiat lui? Tin sa precizez ca talent o,o1 %...deci ramane work....work ....work
giure ....multumim ptr ca sheruiesti cunostintele tale cu noi.
O zi buna tuturor!

giure spunea...

ai ales un exemplu pe cinste. probabil ca ar trebui cuantificat in ore de repetitie. cred ca in 2500 de ore ai putea sa fi pe acolo pe langa el. Depinde cat de mult iti doresti sa canti. Stilul abordat de el este foarte avansat probabil cel mai avansat la chitara acustica (chord melodies). In mare inseamna multa teorie muzicala (probabil de 100 de ori mai multa decat de pe acest umil site) si mult exercitiu. O sa postez candva cateva "incercari" de-ale mele de a canta hit-uri cunoscute fingerstyle. Eu personal mai am mult pana acolo:)

B.Cris spunea...

As dorii cateva sfaturi daca se poate.
O chitara anume?
Cu teoria va fi o mica problema daca trebuie sa o invat singur fara profesor, ca de timp si rabdare nu duc lipsa.
BTW poate incerci McKee-Rylynn...cand ai vreme si ne-o postezi si noua , macar sa vedem la ce distanta suntem de el.
"Acest umil site" dupa cum il numeai mai devreme, e un ajutor imens ptr cei ca noi.

Anonim spunea...

Salut, in primul rand as vrea sa-ti multumesc pentru tutoriale si sper sa uploadezi altele noi.
In al doilea rand as vrea sa te rog sa ma indrumi in alegerea unei chitare, as vrea una care sa aiba o tonalitate calda...eu ma orintasem catre asta:
http://www.soundcreation.ro/instrumente_muzicale,category_id,9,cat_title,Chitari_acustice,brand_id,112,brand_title,Stagg,product_id,3932,product_name,SW203BK.html

Am ascultat cantece cantate la ea si imi place cum se aude, imi pare ca aduce putin a bass.

Ce zici, e buna pentru un incepator?..ba nu.."foarte incepator"?

As vrea o chitara la care sa se cante cat mai usor.

Multumesc,
Ionut

Shedow spunea...

Salut giure cand vine lectia 5? stiu k ai si u timp liber,alte chestii....dar zilele care ai zis u s-or transformat in saptamani.

Anonim spunea...

Pe cand pui si lectia 5? :D

Anonim spunea...

imi pare mie sau s`o redeschis blogu` ? ^_^

Moni spunea...

hei mai asteptam lectii:D...sunt noua pe aici...si vreau sa invat mai multe:D...astept lecti:D;))[Moni]

alex spunea...

salut omule! vreau sa sti ca esti cel mai tare om! cand m-am apucat de chitara acum 6 luni, primul site dupa care am invatat cateva acordui a fost asta! si asta acum o spun ptr toti incepatorii ...! doar aici puteti invata o lectie de chitara in adevaratu sens al cuvantului!!

Anonim spunea...

giure , ne-ai uitat de tot ??? acum a venit vara si cred ca si tu o sa iti iei o binemeritata vacanta ! n-ai putea inainte sa pleci sa ne lasi sa ne bucuram de lectia 5 :) ?

music for new generation spunea...

man eu astept de mai bn de jumate de an lectia a5a tot zici ca ai terminato de 5 luni in coace hai te rog eu posteazo pls chiar vream sa mai invat si alceva ca mna am mai invatat si din alte surse dar nu strica alte lucruri noi,te rog eu grabestete cu poatarea lectiei 5

Unknown spunea...

mai are sens sa mai asteptam?va mai aprea lectia 5?

hudini spunea...

am aproape 8 luni de cand am chitara.. incepator.. si am dat de lectii de aici .. sunt explicate fff bine si invatz foarte repede .. chear imi place.. ms mult pt lectii.. tine-o tot asa. As dori dak potzi sa imi spui care sunt acordurile de la [Pavel stratan - eu beu] dak se poate.. ast raspuns.. ms ink odata

Anonim spunea...

Salut!
De mult timp caut un astfel de site si spre norocul meu exista si oameni ca tine, care isi impartasesc cunostintele fara a astepta vreo rasplata materiala...BRAVO!!!
Poate suna stupid, dar am asteptat sa gasesc un astfel de site ca apoi sa-mi cumpar chitara. In vederea achizitionarii unei chitari...as dori sa-mi dai un sfat.Bugetul alocat chitarii este undeva intre 400 si 500 RON. Astept raspunsul tau.Multumesc!

Anonim spunea...

Buna. Imi place mult ce ne explici aici si e destul de eficient, dar cea ce imi scade concentrarea, vb de mine, nu stiu despre altii, este fondul muzical de care nici nu putem auzi cu claritate Acordurile facute de tine si nici ce explici. Daca ai putea sa reduci volumul lui sau mai bine ar fii eliminarea , pt a fii concentrati asupra indicatiilor tale. Merci foarte mult si keep going... Bafta.

giure spunea...

la care fond muzical te referi? Mie mi s-au parut ca se aud ok...detaliaza te rog

nico spunea...

Felicitari pentru site!!!!!!!!!
Eu am ajuns la a 3 a lectie si deja am bataturi in varful degetelor si nu mai pot apasa bine corzile chitarii ca ma dor bataturile:D Am luat o pauza sa imi treaca.....dar cand m-am apucat din nou de exersat iar au aparut:( Ce sa fac sa nu mai imi iasa bataturile astea?
Cine poate sa imi dea un sfat?

giure spunea...

@nico: nu prea ai ce sa faci. in timp trec.

Cristian spunea...

multumim pentru lectii, sunt binevenite. esti formidabil.

Anonim spunea...

hey ...vreau id-ul tau :(

Anonim spunea...

am o intrebare?.....unde pot gasi site-ul acela cu acorduri de chitara unde erau in stanga acordurile si in dreapta era cate o poza la fiecare acord....l-am gasit o data si acuma nu mai dau de el....daca stie cineva sa imi spuna va rog.....

Anonim spunea...

site-ul e exact ce cautam!
e de laudat faptul ca ai impartasit si celor care simt un fior cand aud o kitara,din cunostintele tale!
multe multumiri si recunostinta!

lucian spunea...

as vrea sa mi cumpar si eu o chitara ,nu am mai catat pana acum si nu stiu ce ar trebuii sa cumpar ,pot cheltuii in jur de 600 lei te rog sa ma ajuti si pe mine id_ul meu este:ulmamei_lucian

Lukacs Tiberiu spunea...

Ma bucur mult ca ai aparut cu acest blog. Ma chinui de mult sa invat sa cant ceva. Blogul tau imi ofera o cale de urmat.
Cand ne inveti sa cantam Ducu Berti-M-am indragostit numai de ea?

Unknown spunea...

Nota 10+ pentru lectii, sper sa predai mai multe si ptr heavy metal, blues si rock (chitara electrica)
Ar fi super!

O mica rugaminte: cand dai cu pana pe corzi la chitara ta, incearca sa o tii mai departe de microfon, vocea ta este mai inceata si sunt nevoit sa dau boxele tare, iar cand dai cu pana peste chitara simt ca-mi explodeaza boxele.

Iulyan spunea...

am o intrebare: la power chords, de ce trebuie sa faci barre cu indexul pe radacina, daca se ciupesc numai corzile 4,5 si 6?

iulyan spunea...

bineinteles, ma refeream la acordurile power pe coarda 6 :-), dar este valabila intrebarea si pentru cele pe coarda 5. Asadar de ce barre :-), daca celelalte corzi nu sunt lovite??

giure spunea...

@iulyan:
e recomandabil sa faci barre peste toate corzile dar sa pui presiune mare numai pe corzile 5 si 6 cu indexul deoarece in multe situatii e mai usor sa lasi indexul sa alunece catre alt fret in care trebuie sa executi alt acord sau sa plimbi celelalte doua degete de pe corzile 5 si 4 pe corzile 4 si 3. Practic la executii de viteza uneori e dificil si rupi ritmul daca ai executa doar cu un deget.
Astea sunt doar doua dintre motive. Succes!

iulyan spunea...

Multumesc mult de explicatii! Lectiile tale m-au ajutat foarte mult si le astept cu nerabdare si pe urmatoarele!

iulyan spunea...

Daca tot am inceput cu intrebarile, hai sa fiu consecvent :-). Este vre-o diferenta de notatie intre, sa zicem, F5 cu radacina pe coarda 6 si F5 cu radacina pe coarda 5 :-)??

iulyan spunea...

Comentariul asta nu e de postat :-). Vezi ca link-ul catre melodia Vama Veche- Epilog nu mai e valabil, iar ce se gaseste pe tabulaturi.ro nu e in do major :-), nu de alta dar sa nu se incurce cineva in acorduri :-)

Anonim spunea...

salut am si eu o intrebare legat de acordurile power de ce pe coarda 6 la fretul 3 e G 5 si daca treci la fretul 5 e A5 iar daca treci pe coarda 5 tot cu 5 e terminatia nu ar trebuii sa fie la coarda 6 cu 6 terminatia si la 5 cu 5

giure spunea...

@iulyan: nici o diferenta. Daca intalnesti F5 trebuie sa il executi acolo unde este mai aproape fata de punctul in care esti in acel moment. Adica daca esti pe langa fretul 1 il vei face pe coarda Mi(6). Daca esti pe langa tasta 8 il vei face pe coarda 5.

iulyan spunea...

Am inteles. Multumesc mult inca o data!

TheAce spunea...

Salut giure! Mi-am cumparat o chitara second hand si nu prea stiu de care este...dak m-ai putea ajuta s-o identific, Id-ul meu este aso_alex95

TheAce spunea...

Salut giure! Mi-am cumparat o chitara second hand si nu prea stiu de care este...dak m-ai putea ajuta s-o identific, Id-ul meu este aso_alex95