Lectie noua

Am reusit sa public noua lectie. Sper sa va placa. Nu uitati daca gasiti ceva interesant in reclame daca dati click se deschid in pagina noua. Incepand cu lectia urmatoare o sa filmez cu o camera HD. Succes!

Lectia 5 - Acordul Bm, ritm de blues










In lectia de astazi invatam alte lucruri noi. Vom introduce notiunea de acord "barre" cu acordul Si minor (Bm), vom invata restul numelor de note de pe corzile 5 si 6, vom invata un ritm de blues si un lick de final foarte popular si bineinteles cateva aplicatii in cantece cum ne-am obisnuit.

Alfabetul muzicii (partea a doua)

In lectia trecuta am invatat numele notelor de pe corzile 5 si 6 (poate ar fi bine sa le recapitulati). Acolo am invatat numele notelor de baza, insa au ramas cateva note intentionat nedenumite. Lectia de astazi va umple golul lasat acolo si astfel vom stii toate notele de care avem nevoie.

Astfel in lectia trecuta, invatasem notele din punctele desenate cu rosu. Astazi ne vom ocupa de celelalte puncte mai mici negre pe care nu le-am tratat. Introducem doi termeni noi:
- diez (sharp) cu simbolul #
- bemol (flat) cu simbolul b

Aceste semne de fapt altereaza notele la care sunt referite, astfel diez-ul ridica cu un semiton tonalitatea notei (in cazul chitarii se afla cu un fret mai la dreapta notei), iar bemol-ul coboara cu un semiton tonalitatea notei (in cazul chitarii se afla cu un fret mai la stanga notei).
Daca analizam diagrama din stanga observam ca fiecare nota are doua denumiri, o denumire formata dintr-o nota si un diez si o denumire formata dintr-o nota si un bemol dupa ea. Ca sa intelegm acest lucru vom lua ca exemplu nota de pe fret-ul al doilea al corzii Mi. Ea se afla la dreapta lui F deci F# sau la stanga lui G deci Gb. Practic o putem interpreta ca un "fa ridicat dar nu sol" si un "sol inmuiat dar nu fa" (ceva intre "fa" si "sol"). Deci pe viitor tineti minte ca cele doua denumiri se refera la aceiasi nota. Candva vom afla si teoria care sta in spatele acestei afirmatii si denumiri.
Acest principiu se aplica pentru absolut toate notele de pe fretboard care nu fusesera denumite pana acum in lectia trecuta.

Asadar:

F#=Gb
G#=Ab
A#=Bb
C#=Db
D#=Eb

Notele care au doar un semiton diferenta intre inaltimi (B - C si E - F) nu au diez si bemol intre ele. Practic desi nu se practica aceasta notatie B#=C, Cb=B, E#=F, Fb=E.

Mai retineti cum am spus si in lectiile trecute ca pe fretul 12 avem aceiasi nota cu coarda libera dar cu o octava mai sus. O octava reprezinta o diferenta de 12 semitonuri intre doua note (incepe sa capete sens nu?). Este bine sa memorati cateva pozitii ale notelor pe corzi si sa le determinati in functie de acestea pe celelalte. Practic in orice moment trebuie sa puteti stii pe de rost fiecare nota ce are in stanga doua pozitii si ce are in dreapta doua pozitii.

Ritm de blues in 12 masuri

Blues-ul in general este important de stiut de catre orice chitarist. Adesea se face o confuzie intre blues si muzica lenta dar prin blues-ul este un stil de muzica populara provenit din cantecele afro-americane. Este cea mai usoara forma prin care mai multi chitaristi pot sa improvizeze impreuna fara sa se fi vazut niciodata. Probabil ca acum nu vi se pare important, daca cantati de unii singuri dar pe viitor cand va veti intalni cu alti chitaristi aceste lucruri vor fi de mare folos. Ca idee, unul poate sa tina structura de acorduri si altii sa improvizeze lick-uri peste acea structura, iar apoi sa inverseze rolurile. Structura clasica a blues-ului este de 12 masuri. O masura reprezinta o secventa de mai multe batai de o anumita durata cunoscuta. In continuare vom studia structura blues-ului in cheia A. Nu va faceti deocamdata probleme cu ce inseamna o cheie. Ca o regula "babeasca" sa zicem ca o anumita cheie implica inceputul melodiei cu acel acord. In cazul nostru va incepe cu un acord A5. Deocamdata vom invata cea mai simpla structura, iar in lectiile urmatoare vom mai face mici floricele pe aceasta structura. Pentru a putea studia in continuare vom introduce treptat termenul de tabulatura.







Citirea tabulaturii




Ce este tabulatura? Majoritatea chitaristilor incep studiul chitarii fie ca autodidacti, fie cu ajutorul unui prieten cu cateva lectii, sau un profesor. De aceea de cele mai multe ori lucrurile se opresc aici si nu se intra prea adanc in studiul teoriei muzicale. Un pianist de exemplu, nu are de ales si trebuie sa stie sa citeasca rapid portative cu note. Intre chitaristi in schimb a aparut o notatie mult mai usor de inteles numita tabulatura. Evident chitaristii profesionisti trebuie sa stie sa citeasca si notele de portativ, dar toti incep prin invatarea tabulaturii si chiar pe viitor folosesc structura de note pe portativ in paralel pentru ca acea structura arata si ritmul melodiei. O tabulatura nu spune nimic despre ritm ci doar despre succesiunea sunetelor. Practic trebuie sa aveti o idee despre cantec pentru a canta.




Un tab este format din 6 linii orizontale, fiecare reprezentand o coarda a chitarii.



E---------------------------------



B---------5-----------------------



G---------------------------------



D---------------------------------



A---------------------------------



E---------------------------------




Pe aceste linii intalnim din loc in loc cifre. Ele reprezinta fret-ul care trebuie "apasat" pe coarda corespunzatoare liniei respective. De exemplu, in figura de mai sus vom apasa pe fretul 5 al corzii Si (Ce nota avem?).
Daca intalnim cifra zero inseamna ca acea coarda este ciupita libera.




Cum se citesc acordurile?
E---------0-----------------------
B---------0-----------------------
G---------1-----------------------
D---------2-----------------------
A---------2-----------------------
E---------0-----------------------
De exemplu in diagrama de mai sus avem reprezentat un Mi major (va amintiti da?). Asta ne arata faptul ca daca mai multe cifre se afla pe aceiasi coloana inseama ca acele corzi se ciupesc in acelasi timp. Uneori pentru usurinta in deasupra acordului gasim si numele acestuia pentru a fi mai usor de citit.
La acest moment atat avem nevoie pentru a putea citi exercitiul curent. In lectiile urmatoare o sa avansam si in studiul tabulaturii.




Sa revenim la blues
Un cantec clasic de blues are 12 masuri ca in diagrama:




A5A5A5A5



D5D5A5A5
E5E5A5E5
Dungile verticale duble inseamna in general atat in aceste diagrame cat si in tab-uri repetarea structurii dintre ele de doua ori.
Aceasta este schema de principiu a unui blues in A dar pentru a nu suna plictisitor fiecare element il vom canta putin "inflorit" astfel:
A5
---------------------------------
---------------------------------
---------------------------------
-----2-2-4- 4- 2-2-4-4-------
-----0-0-0-0- 0-0-0-0-------
---------------------------------

D5
---------------------------------



---------------------------------



------2-2-4- 4- 2-2-4-4------



------0-0-0-0- 0-0-0-0------



---------------------------------
---------------------------------
E5



---------------------------------
---------------------------------
---------------------------------
---------------------------------
------2-2-4- 4- 2-2-4-4------
------0-0-0-0- 0-0-0-0------
Pentru detalii despre cum trebuie cantate aceste structuri trebuie sa vizualizati filmuletul corespunzator.
Dupa ce ati invatat aceasta structura mai completam putin cu inca o complicatie. Ultima masura E5 o cantam astfel:
E5
----------------------------------



----------------------------------



----------------------------------



----------------------------------



--2-2-2- 2- 2-2-2-2-----------



--0-0-0-0- 0-0-0-0-----------
Acest lucru e o modalitate ascunsa de comunicare intre membrii trupei pentru a stii ca se reincepe masura de la capat.

Incheiere tipica de blues

Acum o sa invatam si o incheiere tipica pe care probabil ati mai auzit-o in special in live-uri cu diverse trupe.
A7
----------------------------------------3-----



----------------------------------------2-----



-----------------------------1-2-------2-----



--------------0-0-1-1-2-4------------2-----



---0-0-4-4---------------------------0-----



----------------------------------------------
Simplu si interesant nu?

Forma Si minor (Bm)

Acum o sa invatam ce inseamna un acord "barre". Tehnica "barre" reprezinta ceea ce am invatat acum doua lectii in legatura cu acordul F. Practic este vorba despre apasarea a doua sau mai multe corzi simultan cu acelasi deget al maini stangi (de obicei aratatorul). Forma Si minor arata astfel:
Desigur este vorba despre un acord dar o sa vedem de ce am numit-o forma mai intai. Cum se vede din diagrama degetul aratator este pus la efort barand toate primele 5 corzi, apoi va trebui sa puneti degetul inelar pe tasta 4 a corzii Re, urmat de degetul mic (il folosim si pe el pt prima oara) pe tasta 4 a corzii Sol si in fine degetul mijlociu pe tasta 3 a corzii Si. Acum ar trebui sa avem grija ca fiecare coarda ciupita sa sune clar. Daca nu suna clar corectati pozitia. Atentie coarda Mi gros nu va trebui ciupita. De asemenea este mai usor daca degetul aratator il veti roti putin astfel incat regiunea dintre el si degetul mare sa faca contact mai mare cu corzile. Mai clar o sa fie in filmulet.
Acum sa vedem de ce am denumit-o "forma". Aceasta structura poate fi mutata pe gatul chitarii si atunci acordul pe care il formeaza poarta alta denumire. Nota care da numele acordului se numeste nota de radacina (root note) si in cazul acestei forme este nota de pe coarda La. Astfel pe tasta 2 a corzii La avem un Si deci iata Si minor. Daca ne deplasam pe gatul chitarii mai la dreapta cu o tasta am obtine un Do minor, si asa mai departe. Iata un alt motiv pentru care este importanta cunoasterea pozitiilor notelor pe gatul chitarii: ele ne ajuta sa formam acorduri pe intreaga chitara. In lectiile urmatoare vom invata si alte forme care se pot misca pe gatul chitarii deci fiti pregatiti.

Gama de blues
Poate va mai amintiti ca in lectia 3 am inceput studiul unei game de blues. Astazi revenim din nou la ea si mai invatam cate ceva.
Daca va e greu sa o memorati, observati atunci ca primul deget tot timpul va sta pe acelasi fret indiferent de coarda pe care suntem. De asemenea daca tot am invatat notele acum vom stii si cum sa denumim aceste game. Prima nota din gama de blues da si numele gamei. Astfel daca am porni aceasta forma de la tasta 5 a corzii Mi inseamna ca executam gama La blues. Daca am porni de la tasta 8 a corzii Mi inseamna ca executam gama Do blues. Trebuie repetate si aceste exercitii daca pe viitor veti dori sa executati solo-uri. Practic totul consta in alegerea de insiruiri de note din gama potrivita fiecarei melodii si ciupirea acestora. Foarte multe melodii rock sau metal au in solo-uri gama de blues chiar daca stilul muzical nu este neaparat blues.


Lectia 5.1 - Numele notelor pe corzile Mi si La



Lectia 5.2 - Ritm de blues



Lectia 5.3 - Acordul Si Minor



Lectia 5.4 - Gama de blues



Lectia 5.5 - Cantece 1



Lectia 5.6 - Cantece 2



Legaturi utile curs
Vita de vie - Liber
Proconsul - Cerul
Directia 5 - Am nevoie de tine

55 de comentarii:

Adi spunea...

Buna lectia.
Ca observatie, termenul "cheie" are deja o semnificatie in muzica ("cheia sol", cheia fa, cam toti am auzit de el). In loc de "cheia" din lectie, in romaneste se foloseste termenul incetatenit "gama" (blues in gama A).

Balan Marius spunea...

Multumim pentru ca ai revenit pe blog. Ai fost absent o perioada cam indelungata. Personal,am invatat cel mai bine de la tine pana acum. am o saptamana de cand am chitara si merge destul de bine. Sper sa postezi in urmatoarele lectii si piese ce includ "ciupitul". Multumesc inca odata. Toate bune!

WildChild spunea...

Salut! Urmaresc lectiile tale si vreau sa spun ca sunt foarte folositoare! Am si eu insa o nelamurire. Am vazut ca unii chitaristi nu executa bataile cu degetul mare al mainii drepte. Tin degetul aratator si pe cel mijlociu ca si cand ar tine pana, desi canta fara. Sau poate am gresit eu crezand ca ei canta fara pana, cand de fapt ei canta cu pana ? Multumim mult, noi ce invatam chitara, pentru lectii. Astept si un raspuns la nelamurirea mea. Numai bine!

Laura spunea...

imi poti lasa id-ul de mess? te rog mult! faci o treaba buna cu blogul asta :)

Anonim spunea...

omule esti mare! multumim pt. tot , datorita tie am sa imi cumpar o chitara si vreau sa invat sa cant la ea! respect

Anonim spunea...

am si eu o intrebare, vreu sa cumpar o chitara de pe site 'ul acesta http://www.fotogen.ro/ro/html/chitare-acustice.html .. si nu stiu cum sa fac sa mi'o comand.. ma poti ajuta? dadu_rap@yahoo.com

Unknown spunea...

bine ai revenit. de mult tot asteptam sa reapari. apreciez f mult ceea ce ai facut, si doar cu ajutorul site-ului tau am reusit sa incep sa zdrangan cate putin. :)
e adevarat ca as avea nevoie si de cateva lectii mai serioase, dar cine stie , aici poate putem colabora cumva. daca ai nevoie de ajutor la filmarea si editare video a lectiilor putem vorbi. cred ca te-as putea ajuta sa faci lectiile mult mai "profi" din punct de vedere al imaginii.

Anonim spunea...

Multumim ca ai revenit!!

Sa iti dea Dumnezeu spor si sanatate sa continui.

Multumim pentru lectii,

Anonim spunea...

giure...am vazut melodia ta de Uriah Heep......Lady in Black ...stiu acordurile..dar nu stiu bataia.....ID-ul meu este alexconenescu mi-ar placea sa ma contactezi pt a lamuri bataia:))

Anonim spunea...

sunt ff bune cursurile dvs.as dori sa folosesc si metronomul cand cant.cum pot sa aflu masura dupa care cant sau tempoul?

Lovele spunea...

Pentru WildChild. Unii chitaristi isi lasa ungia sa creasca si il tau intr-un mod mai ciudat la mana dreapta la degetul mare si aratator. In asa fel pot canta la chitara cu ungia si isi tin mana ca si cum ar canta cu pana.

Anonim spunea...

stima si respectul meu,giure!stii,pe mine nu ma prea atrag chestiile astea lente,m-am apucat de chitara in speranta ca intr-o zi sa cant la chitara electrica ceva mai heavy nu blues(no ofense)...ar trebui sa continui sa invata si lectia 5:D?multumesc

alex spunea...

Salut ! Vroiam sa te intreb daca poti sa faci o lectii ceva de genu : http://www.youtube.com/watch?v=WRVLjIEna8o&feature=fvw ?
Mersi .

Alex spunea...

M-am apucat de chitara in urma cu o saptamana si deja am invatat inceputul de la 'nothing else matters' imi place siteul, cred ca ar fi bune si cateva instructiuni tehnice!

alexbpa spunea...

foarte tare blogul tau.m-am apucat sa invat acum vreo 4 luni ,am avansat mult,insa as vrea sa mai aprofundez.astept cu nerabdare sa apari cu lectii noi.Multumim pentru lectii.bafta

Anonim spunea...

Hey>:D<

De o gramada de vreme ma tot chinuiam sa fac rost de niste lectii calumea de chitara...pana cand in final am dat peste blogul tau.
Ma intrebam insa... de ce nu ai mai pus nici o alta lectie??

Adriana.

neo spunea...

foarte tare blogul...e bine ca exista in Romania oameni cu initiativa...te felicit pentru asta...=D>
cand faci lectia 6? o astept cu nerabdare...8->
bafta in continuare...:D

Anonim spunea...

esti ft patriot ca-ti ajuti compatriotii sa-nvete chitara chiar si gratis.multumim anticipat!ne spui si noua cand apari cu lectia 6?

Cristian, Fieraru spunea...

salut. te rog spunemi si mie cand dai drumul la lectia 6. sunt mort nu mai stiu ce sa fac stau si nu stiu cum sa mai invat am ramas in pana de idei. mnultumesc totusi pentru lectiile date pana acum God bless you!

bogdan.claudiu spunea...

buna imi pare bine pentru ceeia ce faci. inca nu am chitara dar o s am pe maine incolo si o s incep de la 0 si vad ca multi au progresat ffoarte bine asa ca am s fiu silitor si am s invat si dupa ce am s termin si lectia 5 am s astept lectia 6 aici in liniste mss inca o data sa sti ca ast lectie 6 chiar daca inca nu am inceput:D

Anonim spunea...

Salut Giure, poti sa imi spui si mie care e ritmul de reggae? Multumesc...
Bafta in continuare, faci o treaba foarte buna, intr-o luna am invatat sa cant binisor la chitara cu ajutorul tau!!!

Cristina spunea...

de curand mi-am cumparat o chitara. a fost asa intamplator. mi-am luat-o dintr-un supermarket. nu stiu daca e asa buna(a fost 100 ron-oferta de sarbatori) dar am acordat-o si merge bine. am inceput sa caut pe internet cursuri de chitara si am gasit acest site. imi place pentru ca m-a ajutat foarte mult. nu acum am inceput sa citesc toate lectiile si sa le invat. dar nu prea reusesc sa schimb repede notele. primele 3 pe care abia le-am invatat. ma incurc mereu cand le schimb.. si nu stiu ce sa cred, dar oricum cant la chitara de 2 zile:D, as vrea sa stiu si daca mereu o sa ma doara degetele? multumesc.

Andrei spunea...

Buna Cristina...ma bucur ca te-ai apucat de cantat la chitara...degetele nu o sa te doara mereu...pe mine m-au durut in primele 2 saptamani, dupa aceea mi-a trecut durerea, asa ca poti sa stai fara grija...:D

P.S.: Schimburile de acorduri o sa mearga din ce in ce mai bine cu cat exersezi mai des si cum spunea Giure, o sa fie ceva firesc sa le schimbi si repede si usor...

Pa!!!

Anonim spunea...

Salut Giure...te rog frumos, imi poti spune si mie care e ritmul de reggae?
Bafta in continuare!!!

giure spunea...

Ritmul de Reggae e usor "tricky". Greu de explicat in 2 cuvinte. Ca idee daca avem cei 4 timpi se face strum doar pe timpul 2 si 4 si de obicei in sus. Pe bataile 1 si 3 in jos se poate folosi "mute" cu mana stanga. O sa ajungem daca timpul imi va permite sa prezentam din fiecare stil cate o particularitate.

calinraoul spunea...

Salut Giure! Uite...acum vine revelionul...dar parca ieri, alaltaieri m-am apucat de zdranganit....si am inteles niste lucruri:
1. iti trebuie..adik mie...ceva cunostinte de teorie;
2. tre sa te iei ...adik eu...dupa un singur teatcher;
3. la nivelul asta orice altceva te va bulversa...adik tot pe mine...
Deci...dear giure...dupa rev zici ca ne mai faci un bine? ca nu mai stiu ce sa mai exersez...simt ca pot mai mult dar...hai nu ne lasa.
Bafta omule!

Andrei spunea...

Da...am cam inteles cum vine cu ritmul reggae...am incercat pe melodia lui Jason Mraz - I'm yours si suna destul de bine...mersi mult :d...bafta in continuare...
Si te asteptam cu lectia 6...

simple.words spunea...

Hey, eu sunt noua pe blog, adica l-am descoperit acum ceva timp, si m-am apucat sa invat pe o chitara veche. Acum am chitara mea proprie si am facut progrese mari cu ajutorul blogului tau.
Astept lectia urmatoare...ce poti spune despre ea? Cand apare?

Element spunea...

Pe cand lectia cu schimbarea corziilor?

Anonim spunea...

Omule esti tare ai reusit sa scrii cartea Chitara Pentru to(n)ti :D .
Nu cred ca iti dai seama ce impact ai avut asupra unora!
Felicitari , din cauza ta m-am apucat de chitara, si sper sa continui ca noi incepatorii nu putem ramane aici!
GRACIAS!!!!

Deea KTM spunea...

Salutare tuturor!
Cred ca vorbesc in numele tuturor celor care viziteaza acest blog atunci cand spun ca suntem nerabdatori sa vedem urmatoarea lectie. Sunt sperante sa vedem o continuare sau ne oprim la lectia 5? :) Eu una mi-as dori sa mergi inainte cu lectiile, ca faci treaba buna. Multumesc! :)

Anonim spunea...

buna sa sti ca faci treaba buna cu lectiile acestea
vreau sa stiu cand vor aparea urmatoarele lectii?
mult succes in continuare si sa iti faci timp si sa postezi cat mai multe lectii!!
BAFTA

Anonim spunea...

hey! asteptam lectia 6...

Anonim spunea...

salut!! te rog nu te lasa pune lectiile in continuare nu le lasa sa se faca asteptate:)))) acum cat e fieru cald si merge treaba

Unknown spunea...

Salut, eu sunt Teo si vreau sa iti spun ca sunt FF bune lectiile astea. Le-am trecut pe toate dar as vrea sa ma ajuti cu ceva. Poti posta un nou filmulet cu varianta originala a melodiei Hotel California. Cred ca multora le-ar placea asta. Multumesc.

Unknown spunea...

Tot Teo sunt. Am o intrebare. Unde ai invatat sa canti la chitara?

Andrei spunea...

salut din nou Giure...tin sa iti multumesc si sa iti spun ca mi-ai fost de foarte mare ajutor...in 3-4 luni am ajuns sa cant binisor...am ajuns si eu la versiunea originala de la "fade to black"...si culmea e ca asta a fost "tinta" mea cu chitara...sa invat "fade to black"...si ziceam inainte: "daca invat asta, nu mai am nevoie sa invat altceva"...acum ca am invatat-o se pare ca vreau mai mult...:))...tipic pentru oameni...:))

te rugam in genunchi :)) sa continui cu lectiile...fa-ti timp acolo macar 5 minute pe zi sa scrii textele si sa filmezi...e pacat sa abandonezi lectiile...daca tot te-ai apucat de asta, fa-o pana la capat...:D

Anonim spunea...

Am o intrebare la acordu Bm cand il faci degetu mare il ti dupa degetu aratator sau inainte?

giure spunea...

@Anonim: nu inteleg la ce te referi:) repeta intrebarea

gabryela spunea...

Buna,
In legatura cu acordul Bm, in lectia ta ai spus ca nu se foloseste coarda 6, adica le lovim doar pe primele 5.
Pe net am gasit si variante in care se face barre pe toate 6 corzile. E gresit daca faci asa? Care e mai exact diferenta?

giure spunea...

@gabryela: descriu pe scurt fara a intra in multa teorie:
acordul Bm are ca si note
B D F#. Daca folosesti si coarda 6 cu barre inseamna ca ai mai adauga la toate celelalte note de pe cele 5 corzi si nota F#. Nu este gresit, acordul este tot Bm dar avand F# in bas va avea o tenta mai grava si poate nu se potriveste tot timpul. Daca nu folosesti coarda 6 o sa ai in bas (cea mai joasa nota) B si atunci suna ok.
In concluzie nu e gresit dar uneori poate sa nu se potriveasca cu restul melodiei

iulyan spunea...

cine naiba a inventat acordurile cu barre!? :-) suna bine....cand ies....dar cam grele...

DriverDan spunea...

salutare giure
salutare tuturor.
De mic tot visam sa ma apuc de chitara.
Din lipsa de fonduri si mai ales de timp am tot amanat. A sosit timpul. Am ales un magazin de specialitate.am vazut multe marci. Am iesit din casa hotarat sa imi iau un fender sau ibanez. Insotit de un prieten care stie ceva cu chitara si la sfaturile unui profesor de muzica mam oprit la o chitara yamaha APX 500 BL.acum am sa incep tare. Toti cei de pe blog care aveti bunavointa sa ajutati un novice puteti da add la id'ul driverdan_2005. Giure felicitari pentru munca depusa. Ai putea sa lasi un id de messenger?

sergiu spunea...

Buna!
Am primit si eu o chitara de la cineva din spania, si ii lipseste o coarda (coarda nr. 1) dar nu stiu ce fel de coarda sa cumpar pentru ca nu scrie tipul chitarii pe ea. Celalalte corzi sunt metalice. Va rog imi pute-ti spune ce tip de corzi sa cumpar?
Multumesc!

mariusmaf spunea...

buna eu abia mi-am luat o chitara si asi vrea sa invat .ce e drept sunt afon total in acest domneiu dar vreau sa-mi dau silinta sa invat .unde as gasi si eu sa acordez chitara.ms mult

jhonny spunea...

Salut!
Am primit o chitara clasica de la cineva care a adus-o din Spania dar ii lipseste o coarda (coarda nr. 6)si nu stiu ce tip de corda sa cumpar pentru ca nu scrie pe ea ce model de chitara este. Corzile sunt metalice. Va rog imi spune-ti ce tip de coarda sa cumpar?
Va multumesc!

giure spunea...

Orice set de corzi pentru chitara acustica este bun. In principiu incearca cu ceva cu tensiune light.

Anonim spunea...

te rog!!!!!!!
pune lectia inainte de craciun si invata-ne cateva colinde

JustAlex10 spunea...

Mersi mult.. cineva ce vrea sa faca ceva pentru cei care vor sa invete.

bogdan spunea...

Hehe...
Am ajuns întâmplător la tine, şi bine am făcut, aş spune.
Mi-a luat ceva să mă prind că GAMA de blues se referă, practic, la PENTATONIC, dar e bine.
Una peste alta, ajung la concluzia că un profesor a ajuns să nu mai fie neapărat necesar, deşi uneori experienţa directă este mult mai importantă decât orice altceva, măcar şi prin prisma transferului emoţional :)
Continuă tot aşa, dacă ai forţa necesară. Eu promit să te urmăresc, din tot sufletul :)

Unknown spunea...

cand apare lectia de ciupit?

Alinamnt spunea...

Hey buna..
Am aproximativ 9 luni de chitara,iau cursuri de la un profesor(in vara am luat cursuri zilnic,fapt care m'a ajutat foarte mult)dar trebue sa recunosc ca uneori mi se intampla sa nu inteleg exact,sau nu pot retine ceea ce profesorul imi preda, asa ca uneori mai am nevoie sa apelez la "extra help" si asa am ajuns pe blog-ul tau..
Te laud si iti apreciez foarte mult efortul,inteleg cat de complicat si anevoios este ceea ce faci tu..insa o mica intrebare..cursurile mele de chitara sunt putin mai avansate dar nu foarte mult..vreau sa spun ca profesorul meu este de parere ca orice amanunt,orice acord(in special barre-urile cu care lucrez de aproximativ 2 luni) trebuie studiata in amanunt pentru a fi fixat cat mai bine..asa ca te intreb cand iti postezi urmatoarele lectii,pentru ca asa cum se observa ai foarte multi doritori, si nici mie nu mi-ar prinde rau un ajutor in plus,o alta maniera de a explica!
Sper sa vad o noua lectie postata cat de curand..nu'ti abandona blogul!
Succes in continuare,faci o treaba excelenta!;)

Anonim spunea...

am observat ca ai chitara acustica
eu am clasica si nu pot sa scot
aceleasi sunete ca si chitara ta

Crina . spunea...

mi se pare asa imposibil sa fac si minor !!!!! :| Da. stiu ..multa, multa, multa munca

Anonim spunea...

Va rog mult ajutatima sunt incepator si nu am cu cine ma sfatui ,de ce ma dor degetelle cu care tin acordurile Chitara e acordata normal dar dar strunele imi taie degetele de la mina stinga MULTUMESC